Зображення | БК Інвестор

Добрі новини про нерухомість у січні 2023 року

Ринок будівництва і нерухомості завжди був індикатором того, чим живе і як розвивається країна чи її окремий регіон. Будівельна компанія «Інвестор» стежить за всіма подіями, які відбуваються на ринку будівництва і нерухомості. Тому продовжуємо ділитися найважливішим із нашими клієнтами. 

Отож, початок 2023 року приніс такі новини:

На Волині почали видавати перші кредити за програмою єОселя під 3%. На кінець року в нашій області такий іпотечний кредит отримало 7 заявників, у роботі ще перебувала 271 заявка. Загальна сума, на яку волинянам видали іпотеку - 7,4 млн грн. За ці гроші 4 заявники купили квартири в новобудовах і 3 - на вторинному ринку.

Про досвід, як отримати іпотеку єОселя детально розповіла рієлторка, керівниця відділу продажів Будівельної компанії “Інвестор” Вікторія Собуцька. Разом із клієнтами вона нещодавно отримала позитивний досвід участі у цій програмі.

Джерело: ВСН, Будівельна компанія “Інвестор”

 

Перспективи програми єОселя закріплені реальними грошима. На 2023 рік у державному бюджеті заклали 30 млрд грн для реалізації цієї програми. Цього вистачить на 12-15 тисяч квартир. 

Джерело: Денис Суділковський, маркетинг-директор ЛУН в інтерв'ю The Page

 

Житло на Волині продовжують будувати та здавати в експлуатацію. За статистичними даними, у січні-вересні 2022 року збудували і прийняли в експлуатацію 191 505 м2 нового житла. Це - орієнтовно 3 245 нових квартир (за статистикою, середня площа квартири в новобудові - 59 м2).

Така цифра становить 76,9% у порівнянні з січнем-вереснем 2021 року. У контексті подій, які відбуваються в Україні, це дуже хороша статистика. До того ж, до гарних новин цю інформацію ми віднесли іще з однієї причини: на Волині ситуація набагато краща, ніж в інших регіонах. До прикладу, в Київській області забудовники здали в експлуатацію лише 65,4% від того, що було у 2021 році. А в Львівській - взагалі лише 48,8%.

Джерело: Головне управління статистики у Волинській області

Зображення | БК Інвестор

Нерухомість допомагає економіці волинських громад. Торік власники нерухомості на Волині сплатили до місцевих бюджетів 138,4 млн грн податку на нерухомість. Попри війну та непросту економічну ситуацію це - на 4,6 % більше, ніж у попередній рік.

Джерело: Головне управління Державної податкової служби у Волинській області

 

У “Дії” знову можна зробити витяг із Держреєстру прав на нерухомість. Після 24 лютого реєстри призупинили роботу з метою безпеки. З травня вони знову запрацювали, а сама послуга за цей час була покращена і тепер довідку можна отримати дуже швидко.

Довідка з Державного реєстру прав містить інформацію із чотирьох основних реєстрів нерухомості: Державного реєстру прав на нерухоме майно; Реєстру прав власності на нерухоме майно; Держреєстру іпотек та Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо об'єкта нерухомого майна.

Вартість послуги – 30 грн, адміністративний збір можна сплатити карткою онлайн.

Джерело: міністр цифрової трансформації Михайло Федоров

 

Відбудова українських міст почалася вчасно. Працювати над концепцією відбудови Варшави польські архітектори почали ще до закінчення Другої світової війни. Об’єднавшись, вони дискутували про те, як має виглядати місто в майбутньому. Завдяки цьому після війни Варшаву не просто відбудували, а зробили кращою. Схоже, щось подібне відбувається у нас.

Залишившись без замовлень, українські архітектори отримали змогу вже зараз подумати над відновленням наших міст. Кооперація спільноти почалася з телеграм-чатів, які архітектори створювали в перші дні війни. Пізніше це оформилося у проєкти.

Наприклад, дизайнерка Вікторія Якуша взялася розробляти концепцію майбутнього Чернігова. Міжнародна коаліція Ro3kvit допомагає муніципалітетам, проводячи дослідження, тренінги й відкриті лекції про те, якими можуть бути міста після війни. Офіс міських проєктів «Урбанина» випустив довідник-інструкцію з відбудови населених пунктів. Платформа Irpin Reconstruction Summit працює з громадою Ірпеня, запрошуючи у місто архітекторів та урбаністів.

Джерело: Bird in Fly

Зображення | БК Інвестор

Для підкреслення історичності міста дизайнерка Вікторія Якуша пропонує впроваджувати малоповерхову забудову Чернігова

Україна стала цікава для іноземних архітекторів. Раніше мало хто з них приїжджав до нас працювати навіть за гонорари. Тепер допомога Україні набула іншого значення. Крім того, для архітекторів - це можливість спробувати свої сили у відбудові цілих міст. І вже є перші цікаві кейси.

У квітні минулого року володар Прітцкерівської премії (архітектурний аналог Нобелівської премії) Норман Фостер відгукнувся на пропозицію мера Харкова зайнятися розробкою генерального плану міста. Всесвітньо відомий архітектор-урбаніст Хірокі Мацуура вирішив допомогти Ірпеню з майстер-планом міста (це - стратегія, яка дає змогу уявити в загальних рисах як в майбутньому буде виглядати місто). У вересні ще один прітцкерівський лауреат Шігеру Бан приїхав в Україну, аби запропонувати рішення щодо створення швидкого та дешевого житла для внутрішньо переміщених осіб.

Якщо світові архітектурні знаменитості будуть залучені до відбудови міст, вони зможуть також залучити інвестиції.

Джерело: Bird in Fly

Зображення | БК Інвестор

Хірокі Мацуура під час обстеження Ірпеня