Зображення | БК Інвестор

ЩО НОВОГО З’ЯВИТЬСЯ У СКВЕРІ НА ПРОСПЕКТІ МОЛОДІ У ЛУЦЬКУ. ФОТО

Багато дерев і просторі газони, але сквер – закинутий і використовується лише як транзитна зона. Тут не гуляють, не відпочивають із дітками, а лише проходять розбитими асфальтними доріжками, коли «по дорозі».

Таким зараз є місце на перетині проспектів Молоді та Відродження у Луцьку. Проте незабаром на сквер чекає велика реконструкція.

«Наша компанія займається благоустроєм тротуару на проспекті Молоді. Коли оглядали об’єкт, вирішили, що хочемо зробити для цього району щось більше, ніж рівний і гарний тротуар. Так з’явилася ідея благоустрою скверу. Дуже шкода, що таке місце не використовується для відпочинку. Ми зробимо, щоб цей сквер став справжнім «магнітом» для мешканців усього мікрорайону», – розповів Андрій Разумовський.

Про те, яким буде новий сквер і що нового тут з’явиться, ми розпитали в архітектора проєкту Левка Давидюка.

Загалом, це:

Нові пішохідні доріжки. Доріжок буде більше, ніж зараз. По-перше, при розробці скверу врахували «протоптані» місця – тобто ті, якими мешканцям зручно пересуватися, і тут облаштують доріжки.

По-друге, вирахували найкоротші траєкторії від різних об’єктів (наприклад, від одного проспекту до іншого) і тут теж зроблять тверде мощення.

Зона для роликів і самокатів. Всередині скверу буде доріжка-кільце (точніше, за формою вона буде утворювати замкнутий трикутник). Ця доріжка буде віддаленою від траси, тому діти зможуть спокійно кататись на велосипедах, самокатах чи роликах.

Зображення | БК Інвестор

Дитячий майданчик. У згаданому «трикутнику» буде розташований дитячий майданчик зі спеціальним покриттям, аби вберегти дітей від травм.

Зображення | БК Інвестор
Зображення | БК Інвестор

Вуличні меблі та лавки. По периметру скверу та вздовж головних доріжок будуть розташовані лавки. Також планують встановити багатофункціональні лавки-платформи.

«На перехрестях завжди витоптуються кутки газонів. Тому ми зробили в таких місцях спеціальні розширення доріжок. Таким чином утворилося кілька невеликих площ. В їхніх центрах ми встановимо лавки-платформи із декоративними деревами всередині. Це будуть своєрідні візуальні точки. Колись було заведено на початку і в кінці вулиці встановлювати будинки із вежами, це візуально привертало погляд і показувало здалеку межі вулиці. Подібними точками будуть декоративні дерева з лавками-платформами», – розповів Левко Давидюк.

Зображення | БК Інвестор

Ще більше зелені. У сквері зараз багато дерев і це, на думку архітектора, велика перевага. Коли споруджають новий сквер, висаджують молоді дерева і для того, щоб задуманий проект набув бажаного вигляду, має пройти кілька років. Проте у сквері на проспекті Молоді дерева уже немолоді і мають пишні крона.

Для того, щоб додати скверу сучасного вигляду, планують також висадити декоративні злакові трави. В європейських парках зараз активно використовують саме таке озеленення.

Зображення | БК Інвестор
Зображення | БК Інвестор