Зображення | БК Інвестор

Як за 8 200 грн на місяць купити квартиру? Досвід лучан, які отримали іпотеку єОселя

На кінець минулого року на Волині видали 7 іпотечних кредитів за програмою єОселя під 3%. У той же час в роботі перебувало ще майже 300 заявок. Така статистика показує, що ця державна іпотечна програма хоч і отримала величезний ажіотаж на старті, проте працювати почала на дуже повільних обертах.

Між анонсованою максимально простою процедурою та реальністю – виявилось немало нюансів. Хоча, треба віддати належне, ці нюанси – логічні робочі моменти, а не якісь чиновницькі вставляння палок у колеса або ж бюрократичні прискіпування (як це деколи буває під час участі в держпрограмах).

Про те, що потрібно знати, аби отримати іпотечний кредит єОселя – виданню ВСН розповіла рієлторка, керівниця відділу продажів Будівельної компанії «Інвестор» Вікторія Собуцька. Разом зі своїми клієнтами вона нещодавно отримала позитивний досвід участі в цій програмі.

Довідково. єОселя – державна програма, за якою українці можуть отримати іпотечний кредит на житло з мінімальним початковим внеском 20% та кредитуванням до 20 років. Торік учасниками програми (під 3% річних) були лише представники таких соціальних категорій: військові та правоохоронці, медики, працівники освіти та науковці. Із початку 2023 року подати заявку у єОселі можуть всі громадяни (під 7%), які поки не мають власного житла.

- Із чого починали участь у програмі?

- Заповнили заявку на участь в програмі єОселя. Зараз це зробити дуже просто – через застосунок «Дія» в телефоні. Але перед цим раджу підготуватися. Крім стандартних запитань про паспортні дані, членів родини, заробіток і так далі, буде, наприклад, запитання про бажане житло і суму іпотеки.

Для цього треба розуміти дві речі. Перше – є чіткі обмеження по площі житла, яке можна купити за цією програмою. Це має бути квартира в багатоквартирному житловому будинку або новобудові – не приватний будинок, котедж чи частина будинку. Одна людина має право на 52,5 м2 житла. Якщо квартиру купує сім'я, то до цих 52,5 м2 плюсується по 21 м2 на кожного члена сім’ї.

Друге, що потрібно знати, хоча б приблизно – вартість бажаної квартири. Тому треба промоніторити, яка середня вартість нерухомості в вашому регіоні.

- А якщо промоніториш ціни, вкажеш бажану середню суму, а потім знайдеш реальну квартиру, яка виявиться вдвічі дорожчою?

- Таке цілком може бути. У нашому випадку склалася схожа ситуація: продавець запропонував вищу ціну, ніж визначила офіційна оцінка її вартості.

Автори програми пропонують таке рішення цієї проблеми: різницю покривати за рахунок першого внеску, додатково до 20%. У будь-якому випадку людина, яка хоче отримати іпотеку, повинна розуміти, що їй потрібно мати не лише 20% на перший внесок, а цілком можливо, що і додаткові кошти.

- А як банк визначає, скільки коштів давати на квартиру? І чи є якась межа, адже ціни на квартири бувають дуже різними?

- В Україні є затверджені показники опосередкованої вартості житла за регіонами, затверджені наказом Міністерства розвитку громад та територій України від 17 лютого 2022 року. Для Волині це – 15 383 грн/м2.

При отриманні кредиту до цієї цифри застосовується спеціальний коефіцієнт, відповідно до розміру населеного пункту, де розташоване житло. Для Луцька, як обласного центру, це – коефіцієнт 2. Для інших насалених пунктів Волині (оскільки в нас більше немає міст із населенням понад 100 тисяч мешканців) цей коефіцієнт становить 1.

Але є ще момент із оцінкою вартості квартири. Тобто ми з’ясували, що гранична вартість для Луцька може становити 30 766 грн/м2. Проте однаково потрібно проводити офіційну оцінку житла. Коли ми знайшли варіант квартири, який сподобався клієнтам, офіційно її оцінку нам встановили 26 700 грн/м2. А продавець хотів 29 500 грн/м2. Тому після того, як отримали іпотеку, різницю довелося доплачувати власними коштами.

Зображення | БК Інвестор

- Давайте повернемося до процедури. Які ще є запитання при заповненні заявки?

- Потрібно обрати банк із 5 запропонованих, які зараз беруть участь в програмі єОселя. Це – Ощадбанк, ПриватБанк, Укргазбанк, Скай банк та Глобус Банк. Мої клієнти зупинилися на Ощадбанку та ПриватБанку. До речі, одночасно можна подати заявку хоч у всі 5 декілька банків.

В результаті вирішили укладати договір з Ощадбанком, бо від них перших отримали відповідь.

- За скільки часу?

- Через тиждень.

До речі, на офіційному сайті програми вказують, що схвальна відповідь має прийти протягом трьох робочих днів з дня її отримання. Але в зв’язку з тим, що програма ще працює в тестовому режимі, цей період може затягнутися.

Після погодження банку, із клієнтом контактує їхній менеджер і далі повністю супроводжує процедуру. Для початку просять надати стандартний для кредитів пакет документів: довідка про доходи з місця роботи, паспортні дані, якщо в шлюбі – паспортні дані обох, свідоцтво про шлюб. Якщо є діти, то обов’язково мають бути свідоцтва про народження. Також банк перевіряє кредитну історію.

- А на якому етапі ви почали шукати квартиру? І що треба знати при її пошуку?

- Я тільки банк погодив заявку.

Як я вже згадувала, це має бути квартира – не котедж, не частина будинку і не таунхаус. Ще один важливий нюанс: у квартири повинне бути зареєстроване право власності.

Зараз анонсують, що забудовники також мають право брати участь у програмі єОселя і можна купувати квартири в новобудовах, згідно договорів купівлі-продажу майнових прав. Це типовий договір, за яким працює переважна більшість забудовників, продаючи житло на етапі будівництва. Але для цього забудовник має пройти процедуру акредитації в банку. Чи є в забудовників ЖК, акредитовані за програмою єОселя – треба уточнювати у кожного.

У випадку моїх клієнтів квартира якраз була у новобудові. Будинок був зданий в експлуатацію, проте людина, яка купила цю квартиру на етапі будівництва, ще не встигла оформити майнові права. Але нам таки довелося це зробити.

Зображення | БК Інвестор
Зображення | БК Інвестор
Зображення | БК Інвестор
Зображення | БК Інвестор
Зображення | БК Інвестор
Зображення | БК Інвестор
Зображення | БК Інвестор
Зображення | БК Інвестор

Декілька варіантів квартир від Агенції "Інвестор Нерухомість", які можна купити за програмою єОселя

- А якщо квартира просто від забудовника, і її ще ніхто не купив?

- Забудовники можуть продавати квартири за програмою єОселя в двох випадках. Перший – якщо акредитують ЖК у банку під продаж майнових прав (на разі таку акредитацію проводить лише Глобус Банк), про що ми щойно говорили. Другий – якщо будинок зданий в експлуатацію, забудовник на себе має оформити право власності.

Про це, до речі, активно говорять: що програма єОселя задумувалась для розвитку будівельної сфери, але механізм реалізації більш зручний для вторинного житла. Хоча, якщо глянути на статистику, то з 7 квартир, куплених за цією іпотекою торік на Волині, 4 – були в новобудовах, а 3 – на вторинному ринку.

- Крім права власності на квартиру, потрібні ще якісь документи від продавця житла?

- Технічний паспорт, довідка про присвоєння адреси, довідка про те, що ніхто в квартирі не прописаний, оцінка вартості, про яку вже згадувала.

- І що далі?

- З цими документами – до нотаріуса і укладаєте договір купівлі-продажу, а також – договір іпотеки. Тут варто звернути увагу, що нотаріусу доведеться заплатити окремо за кожен договір, і договір купівлі-продажу буде коштувати немало. Це залежить від вартості квартири, у нашому випадку вийшло 10 000 грн.

- Коли отримують гроші від банку?

- Під час підписання договору в нотаріуса покупець передає продавцю 20% першого внеску і різницю, якщо вона є. Кошти за іпотечним кредитом заходять на рахунок продавця впродовж доби.

- Важливе уточнення: ваші клієнти отримали іпотеку під 3% як пільговики?

- Так, поки ця програма була тільки для пільгових категорій. Моя клієнтка працює в поліції, також це – інші правоохоронці, військові та медики, освітяни і науковці, які працюють в бюджетних закладах. Для них іпотека видається під 3% річних.

З початку цього року обіцяють, що програма стане доступною для всіх українців, які не мають власного житла. Для них іпотека буде видаватись під 7%.

До речі, важливий нюанс. Якщо за 20 років, під час яких буде виплачуватись іпотека, людина звільниться чи змінить роботу і вийде з категорії пільговиків, умови кредитування зміняться. Решту кредиту з моменту звільнення буде виплачувати з нарахуванням 7% річних.

- Перед інтерв’ю я просила запитати у ваших клієнтів, що найважче їм було у цій процедурі отримання іпотеки. Що відповіли?

- Що не було ніяких особливих складнощів, адже її супроводжували працівники банку і я як рієлтор. Відповідно, допомагали вирішувати всі технічні нюанси та готувати документи.

- А як ви тепер зі свого досвіду оцінюєте програму єОселя?

- Це справді гарна можливість купити житло і потім сплачувати на місяць адекватні гроші. Мої клієнти будуть платити 8 200 гривень в місяць. За такі гроші зараз не завжди квартиру в оренду знайдеш, тим більше в новобудові, а вони – вже власники чудової 2-кімнатної квартири!

Якщо хочете також купити житло за програмою єОселя, звертайтеся за консультацією у відділ продажів Будівельної компанії «Інвестор»:

Телефон: 096 030 20 10

Адреса: м. Луцьк, вул. Коперника, 13 (3 поверх)

м. Луцьк, вул. Супутника, 6 а (ЖК «Супернова»)

Сайт: investor.lutsk.ua

Facebook: investorlutsk

Інстаграм: bud.investor

Youtube: Інвестор