Зображення | БК Інвестор

"Роби те, що залежить від тебе". Кожен день для перемоги Олени Будько

Продовжуємо розповідати про наших добрих сусідів, які надихають нас не зупинятися, а рухатися далі до перемоги. Сьогодні наша розмова із Оленою Будько, яка мешкає в нашому ЖК “Юпітер”. Олена - психологиня, тож в першу чергу попросили поділитися порадами, як справлятися і жити далі під час війни.

"Коли починалась війна, були інші емоції. Але минув рік, і всім нам досі притаманні емоційні гойдалки, незалежно від того, чим ми займаємось і хто ми є.

Що я роблю, коли накривають негативні та апатичні настрої? Роблю те, що так само раджу усім своїм клієнтам. Я повертаю свої думки до того, що мені важливо: мої рідні, сім'я, діти, моя робота.

У складні моменти треба змінювати фокус уваги на речі, які ми можемо змінити. Бо дуже часто ми навпаки - зависаємо на думках про те, на що не маємо ніякого впливу. Коли закінчиться війна? А що, як сьогодні знову буде обстріл? А якщо знову почнуться масові відключення електрики?

Якщо ми думаємо про таке довго, накручуємо себе, то виснажуємось емоційно і зрештою навіть фізично. Бо крім цього є ж іще робота, сім'я, інші речі, які потребують наших сил, а їх вже просто не вистачає.

Тому в момент, коли відчувається страх чи накривають інші негативні емоції, треба подумати про те, що я можу змінити. Я не можу вплинути на вимкнення електрики, але я можу купити ліхтарики, портативну плиту, запастися батарейками, допомогти так само із цим батькам  і відчувати себе в безпеці. Я не можу зробити так, щоб війна закінчилася вже завтра, але я можу задонатити волонтерам, допомогти якомусь бійцю чи підрозділу ЗСУ і таким чином вплинути на те, щоб перемога таки була швидше.

Коли ти робиш такі конкретні речі, ти забезпечуєш собі емоційну рівновагу, бо береш контроль над своїм життям у свої руки.

А ще зараз дуже важливо не відмовляти собі в тих речах, які надихають. У кожного це своє: комусь достатньо прогулятися із кавою, комусь потрібна книга чи відпочинок з друзями. У будь-якому випадку не можна відмовляти собі у цих найпростіших речах, які приносять радість.